תיאור כללי
מערכת הרכיכות (מהמילה הלטינית mollis שמשמעותה רך- רכיכה) היא אחת מעשר המערכות הכלולות בממלכת החי. זוהי המערכה המגוונת ביותר מבין חסרי החוליות, עם למעלה מ-100,000 מינים חיים (ומספר אף גדול יותר של מאובנים) ועל כן מתאפיינת מערכה זו במגוון בעלי חיים רחב, אשר במבט ראשון נראים מאוד שונים וללא קרבה, אך לכולם מבנה בסיסי זהה. הרכיכות מאכלסות מגוון רחב של בתי גידול ומייצגות צורות חיים שונות: מרביתן ימיות, מאזור החוף (אזור הגאות והשפל) ועד לים העמוק (תהומות האוקיינוס) וחלקן אף הסתגלו לחיים במים מתוקים ועל היבשה. בסביבה הימית, ניתן למצוא כאלה אשר חיות בגוף המים עצמו (פלנקטוניות) וכאלה אשר חיות על פני או בתוף הסדימנט בקרקעית. המערכה כוללת שמונה מחלקות עם נציגים חיים ושתי מחלקות של נציגים שנכחדו. המחלקות עם מספר הנציגים הרב ביותר הם החלזונות (Gastropoda), הצדפות (Bivalvia), ומחלקת הסילוניות\ ראש-רגל (Cephalopoda). שתי מחלקות מוכרות נוספות הינן: רב- לוחיות (Polyplacophora) וחפרנים (Scaphopoda).
השלד
לרוב הרכיכות שלד קרבונטי (ארגוניט או קלציט) חיצוני שצורתו משתנה באופן ניכר בין הקבוצות השונות. ישנן קבוצות אשר ויתרו על השלד החיצוני לגמרי, כמו לדוגמה חשופיות ותמנונים, וישנן כאלה שבהן עבר השלד מודיפיקציה לשלד פנימי, כמו לדוגמה דיונונים. באופן בסיסי סימטריית השלד היא בי-לטרלית (דו צדדית) אך כמובן שקיימות גם סימטריות יוצאות דופן. החלק הקדמי של השלד נמצא מעל "הראש" והחלק האחורי לכיוון פתח ההפרשה. שלד הרכיכות מופרש על ידי הגלימה (העוטפת את הגוף הרך) אשר נמצאת מתחתיו.
רקע גיאולוגי
מערכת הרכיכות מהווה את קבוצת המאובנים הרב תאיים הנפוצה ביותר ברקורד הגיאולוגי בזכות השלד המינרלי העמיד שלהן. הן הופיעו לראשונה בתחילת הקמבריון (Cambrian), לפני כ-542~ מיליון שנים, אך בתחילה לא היוו מרכיב מרכזי מן החיים בים. לפני כ-510~ מיליון שנים, באורדוביק (Ordovician), התפתחו הנאוטילידים (Cephalopoda), שהפכו להיות הטורפים הדומיננטיים הראשונים בעלי השלד ובכך שינו את המערך האקולוגי של החיים בקרקעית הים. בהמשך, התפתחו גם האמוניטים שהפכו להיות הטורפים העיקריים ושחשיבותם הגיאולוגית נובעת מתפקידם כמאובנים מנחים לחלוקה ביו-סטרטיגרפית, מהדבון ועד להכחדתם בסוף הקרטיקון. לעומתם, הצדפות והחלזונות היו בעלי תפקיד משני בחיים על קרקעית הים במשך עידן הפליאוזואיקון (Paleozoic).