מערכה: Mollusca
מחלקה: Bivalvia

צדפות בעלות שלד עבה וקו מתאר לא רגולרי. הקשוות לא זהות כאשר הקשווה השמאלית צמודה למצע וקעורה מעט (משמשת מושב לרכיכה), והקשווה החופשית הימנית מהווה מעין מכסה שטוח. התבליט של משטח ההצמדה מעוות את גידול הקשווה הנצמדת וגם את הקשווה החופשית. הקשוות מעוטרות בצלעות רדליות ופסי גדילה קונצנטרים.

תקופה ונפיצות:
מוכרת מהקרטיקון ועד ההווה.
בארץ נפוצה בקרטיקון העליון ובמיוקן.

מינים וסוגים נפוצים בארץ:
Crassostrea – מופיע בריכוזים עדשתיים בבקעת ירוחם בפתח נהר קדום, שניקז את היבשה במזרח דרך נחל באר שבע אל הים במערב בתקופת המיוקן התחתון. צדפות מאורכות אלו הגיעו לממדים גדולים ושגשגו תודות ליכולתן לחיות במליחויות נמוכות (מים בראקיים)/ (בתמונה משמאל).
Ostrea – קשוות שטוחות למדי בעלי שטח חיצוני מעט דפדפי המיצג שלבי גידול.
Oscillopha dichotoma – הקשוות עבות ומעוטרות בצלעות רדיאליות מזוותות, מעט קוצניות, המחזקות את הצדפות לעמידה במפץ הגלים במים רדודים אנרגטיים. הצדפה עשויה להגיע לעובי רב ולממדים מעל ל-10 ס"מ. עיטור הקשוות לא אחיד בגלל החיים והגידול בצמידות.
Nicaisolopha – קטן ומעודן מ- Oscillopha. גם לו עיטור לא אחיד, כשמינים שונים הובדלו בשכבות מהטורון ועד הקמפאן עליון באזורנו.

סביבת מחייה:
צדפות הצמודות בקשווה השמאלית לתשתית בשלב הצעיר או לאורך כל חייהן. נפוצות בים רדוד ואנרגטי (אזור הגיאות והשפל) בסביבה עשירה בבעלי חיים זעירים המשמשים כמזון. באזור זה הן חייבות להיות סבילות למליחות משתנה בין גאות ושפל, ובעיקר למליחות נמוכה במקרים שנחשפות למי גשמים החומציים מעט בגלל נוכחות פחמן דו-חמצני ולשטפים בפתחי נהרות. לכן לכולן שלד מקלציט, ורק בחיבור השריר האחורי לקשוות ישנה שכבה מארגוניט (נמסה במאובנים).

מינים וסוגים מודרנים אשר שייכים לאותה משפחה משמשים היום למאכל.

תמונות נוספות
סביבת מחייה
לוחות זמנים
דילוג לתוכן